Allt du behöver veta om hängmattor

hängmatta

Går du i tankarna på att skaffa dig en hängmatta? Det är ju faktiskt den ultimata avkopplingen, att ligga i en sådan. Det vanligaste kanske är att ha den utomhus, i trädgården, men det finns även de du kan ha inne. Du som är sugen på att köpa en, du kan hitta flera modeller på hängmatta.se. Idag finns det flera varianter av hängmattor. Det finns bland annat brasiliansk, colombiansk, amerikansk och mexikansk hängmatta.

Det finns även så kallade camping/resehängmattor samt att det finns traditionella hängmattor med spridare så väl som utan spridare.

Olika varianter av hängmattor

Som nyss nämnt finns det olika modeller och varianter att välja. När det gäller brasilianska hängmattor, så finns dessa både med och utan spridare. Ett kännetecken för denna hängmatta är att den har en ringformad upphängningsögla. Sedan har den så att tyget och upphängningssnöret förbinds med ett makramé-nät.

Colombianska hängmattor finns med eller utan spridare och är i tyg. Dess upphängningsögla är öppen och inte ringformad. Dessa varianter har även en annan detalj och det är att alla tygtrådar flätas till något som kallas för ”cadejos”, dessa övergår till själva upphängningssnöret.

När man talar om amerikansk hängmatta, så är det oftast stora hängmattor, i vadderat tyg. 

En mexikansk, eller en Maya-hängmatta som de kallas ibland, de har hundratals tunna snören som flätats samman till ett slags nät. 

Resehängmattor eller campinghängmattor är allt vanligare. Dessa brukar göras i ett ultralätt material så att de ska vara lätta att ta med sig. 

Olika material för hängmattor

Idag är det även så att hängmattor, de kan tillverkas i olika material. Ett vanligt material, det är bomull. Det är ett slitstarkt material, som håller i många år, om det sköts om på rätt sätt. En nackdel är att den kan ta tid på sig att torka om det blivit blött. 

Det finns även varianter i bomulls-polyesterblandning. Hängmattor i detta material torkar snabbare och så bleks det inte lika lätt.

Vädertålig hängmatta får du om du väljer en som är tillverkad i akryl eller polypropen. Den torkar snabbt samt att den inte heller bleks så lätt. 

Hitta en hängmatta som passar dig

Om du ska köpa dig en hängmatta, fundera då på vad för modell det är som tilltalar dig och om det är ett särskilt material som är mer passande. Tänk även efter var du ska ha den, så att du väljer rätt upphängningsmetod. En annan sak att fundera på är om ni ska vara flera som ska använda den, eller om du ska satsa på att köpa flera. Ett alternativ är annars att köpa en dubbelhängmatta. 

Utöver modell, material och upphängning, så kan det ju vara bra att fundera på om det är en särskild färg den ska vara i.

Det kan vara en god idé att testa olika hängmattor före du köper dig en. Det så att du kan känna efter vilken som är bekvämast för din kropp. Så därför kan det vara bra att gå till en butik och prova!