Mer energi efter en god natts sömn

Ingen kan ha undgått att missa hur viktigt det är att sova. Precis som bilen behöver bevis för att ta sig framåt, så behöver kroppen sömn för att ta sig framåt. Sömnen är en del av kroppens bränsle. Den gör så att du klarar av dagen på ett betydligt bättre sätt. Du kommer ha enklare att hålla fokus och göra det jobb du behöver göra. För lite sömn märker man snabbt av, detta genom att man blir grinig, ofokuserad och trött. Alla har nog testat att dygna, dagen efter man dygnat så är man inte som man annars hade varit. Även reaktionsförmågan försämras och det kan ta längre tid att förstå en sak. Sömnen är nyckeln till en bra dag, nyckeln till att kunna prestera på topp och dessutom må bra. Man känner snabbt av i kroppen om man har för lite sömn, som allra bäst mår du när du får allt du behöver. Barn sover fler timmar än vuxna, det är även något de behöver göra. Det är normalt att sova och vara utvilad på allt mellan sex till åtta timmar. Men en del, som barn och en del människor behöver fler timmar än så.

Känner du dig aldrig utvilad?

En del har bekymret att de inte kan somna. De kan ligga i sängen i timmar och räkna får, trots det somnar man inte. Andra har inte alls de problemet, utan de somnar så fort ögonen släcks. En del klarar sig fint på sex timmars sömn, medans andra kan sova orimligt mycket. Har du problem med att du sover väldigt många timmar, men trots det är trött. Då kan du behöva gå och kolla upp så allt är som det ska i kroppen. Men utöver det är det bra att inte sova för mycket, för även för mycket sömn kan göra en trött. Det bästa är om man hittar hur mycket sömn man själv behöver för att må bra och sen försöka hålla sig till dess. Idag finns det även klockor som visar dig hur mycket du har sovit och hur mycket du sömn du får på de olika sömne lägena. 

Efter en natt skönhetssömn

Letar du efter bra råd för sömn? Hur du ska göra för att få den sömnen du behöver? Det finns faktiskt några olika knep man kan försöka med. Kost och motivation spelar roll, kroppen behöver vara aktiverad och ha bra bränsle, i form av mat i sig. Man bör undvika hög aktivitet eller koffein framåt kvällstid. Då vill man att kroppen ska slappna av och göra sig redo för sömn och inte vara vaken och redo för sport. Skärmar är något vi alla har i sina hem. En del sitter mer än andra. Trots det så bör man undvika skärmar innan man ska sova. Detta så hjärna och sinnen får en chans att lugna ned sig ordentligt. Du kommer må bättre när du får sova ordentligt, så testa dig fram och se vad som funkar för dig.