Rätt belysning kan förändra hela ditt hem

lampa

Ljussättning och lampor kan förändra ett rum helt och hållet. Inte bara ett rum utan hela ditt hem kan förändras. Hur ska du då tänka när du väljer rätt belysning och rätt lampor till ditt hem? Vi guidar dig.

Spara energi och inred smart

Om du vill spara energi, då bör du se över belysningen för hela ditt hem. I Sverige skulle elförbrukningen kunna halveras om alla ineffektiva lampor byttes ut mot moderna och energieffektiva modeller. Led-lampor är oftast det bästa valet, men det finns andra alternativ. Lampor är inte bara energisparande utan även inredningsmässigt en viktig detalj. Rätt lampa 24 är den där lilla extra inredningsdetaljen som gör hela rummet.

Mysig stämning

Under hösten och vintern får vi ju inte så mycket naturligt ljus in genom våra fönster, så att använda lampor inomhus är en nödvändighet. Förutom att lamporna hjälper oss att lysa upp och se bra kan de också bidra till att skapa en mysigare och lugnare stämning. Ju fler ljuskällor du har hemma, desto större möjlighet har du att ändra funktion och stämning i ditt hem.

Vilken belysning ska du ha hemma?

Man brukar dela upp belysning för hemmet i tre olika grupper: allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Man kan använda sig av olika armaturer (lampor) för att uppnå alla dessa olika typer av belysning i ett rum. Fundera först vilken typ av funktion du behöver i ditt rum, och sen kan du alltid lägga till fler lampor för extra valmöjligheter. Ju bättre du är på att planera i förväg desto bättre brukar det bli.

Allmänbelysning

Med allmänbelysning menas till exempel en taklampa eller takplafond i hallen som har ett kraftigt ljus, så att man hittar rätt vantar på hatthyllan eller behöver starkt ljus för att dammsuga. Det kan också vara en taklampa över matsalsbordet där ni behöver se ordentligt när ni har tagit fram ert sällskapsspel. Och i tvättstugan, klädförrådet och badrummet är bra allmänbelysning alltid att rekommendera. Vill du kunna variera styrkan i din taklampa över bord eller i allmänna utrymmen, kan du koppla på en dimmer så att du kan sänka ljusstyrkan när det vankas mys. Och självklart kan man alltid komplettera allmänbelysningen med stämningsbelysning och punktbelysning.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning kallas de lampor som skapar en mysig belysning i ett rum, och som även fungerar lite som en inredningsdetalj. Denna typ av belysning kanske inte i första hand hjälper dig att hitta en synål i ryamattan – men den är snygg att se på och hjälper till att flöda ut ett mysigt ljus i ditt rum. Här finns det mängder av varianter att välja mellan; snygga bordslampor i olika design, ljusslingor, vägglampor, fönsterlampor, golvlampor.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning innebär i princip riktad belysning, eller punktbelysning. Till exempel en riktad läslampa vid sängen, skrivbordslampa eller en riktad taklampa över din köksö eller matbord. Riktad belysning är designad för att ge ett starkare ljus över en viss yta och den bländar inte utanför ytan. Riktad funktionsbelysning är perfekt när du arbetar vid ett skrivbord, sitter och stickar i soffan eller behöver ett tydligt läsljus bredvid din favoritfåtölj.